• 2
  • 3
  • 4
  • 1
21 32 43 14

Wereldkampioenschap Hoogwerpen in 2023 - UITGESTELD

Na het schitterende Wereldkampioenschap Hoogwerpen met grote vlaggen in Namen in 2019 was hoogwerpers.be in 2020 en 2021 klaar met de organisatie voor een kampioenschap in Fribourg, Zwitserland. De corona-pandemie heeft ons deze plannen helaas moeten doen opbergen.

Ook in 2022 is de organisatie niet meer rond geraakt.

Het volgende Wereldkampioenschap Hoogwerpen met grote vlaggen zal plaatsvinden op:

donderdag 18 mei 2023  (hemelvaartsdag)


Het Wereldkampioenschap 2023 is uitgesteld. Er wordt nog bekeken of er een kampioenschap kan plaatsvinden in het najaar.

Louis François is onklopbaar!

Het WK Hoogwerpen met grote vlaggen had dit jaar plaats op 11 mei 2019 in Namen. Op het Place d'Armes namen hoogwerpers uit 4 verschillende landen het tegen elkaar op. Het Waalse publiek was laaiend enthousiast en zag een 2 wereldrecords sneuvelen.

Bij de Heren verlengde Louis François zijn wereldtitel. Hij verbeterde tevens zijn eigen wereldrecord met 10cm. De nieuwe beste hoogte is nu 13,8 m. Daarmee laat Louis weeral de tegenstand ver achter. Enkel Piet Callebaut klampte nog aan tot 12,6m. Robbe de Groot vervolledigde het podium met 12,1m

Bij de dames moest de gekwetste Anne Renders toekijken hoe Femke Wauters haar wereldrecordhoogte van 9,6m aanviel. Femke strande nipt op 9,5m. Barbara De Beer en Svenja Freimoser(D) vervolledigen het podium.

Liese Gabriel pakte de wereldtitel bij de Beloften meisjes. Ze wierp even hoog als de winnaar bij de dames: 9,5m en verpulvert hierdoor de wereldrecordhoogte in deze categorie. Robbe Vlaminckx pakte goud bij de beloften Jongens met een hoogte van 9m.

Bekijk in de hoogschikking de volledige uitslag.

Download hier het gedetailleerde verloop van de wedstrijd.

 

 

 

 

Paul Willems hernieuwt wereldtitel op WK kleine vlaggen

Op het Weltmeisterschaft im Fahnenhochwerfen in Nusplingen, Duitsland op zaterdag 9 juni 2018 heeft Aalstenaar Paul Willems zijn wereldtitel verlengd.  Met 12,5m behaalde hij de eerste plaats voor Michel Renders uit Kraainem. Bij een poging op 15,5m om zijn eigen wereldrecord te verbreken faalde Paul maar nipt.

 
In de groepsdiscipline haalde de enige Belgische ploeg de gouden medaille met een gezamenlijke hoogte van 34,5m
 
Op dit wereldkampioenschap werpen de deelnemers met een vlag van 110cm op 110cm zo hoog mogelijk. Een geslaagde worp gaat over de meetbaar, het doek moet volledig opengaan en de werper moet de vlag terug opvangen. Op elke hoogte krijgt de werper 3 pogingen.
 

10/05/2018: Louis François bevestigt op WK

Op 10 mei 2018 wierpen de beste werpers ter wereld tegen elkaar voor het Wereldkampioenschap Hoogwerpen met grote vlaggen. De wind zat stevig op en een regenbui zorgde voor een korte pauze.

Door die wind gingen de vlaggen iets minder hoog. De organisatie zorgde voor de eerste keer voor twee werpplaatsen. 

Favoriet en wereldrecordhouder Louis François bevestigde zijn talent en behaalde weer met grote voorsprong de overwinning. Met zijn 12,5m bleef hij wel ver onder zijn wereldrecord van 13,7m. Anciens Paul Willems en Piet Callebaut lieten de jeugd achter zich en haalden knap zilver en brons.

Bij de dames haalde ook de winnaar van vorig jaar de wereldtitel. Anne Renders evenaarde haar wereldrecordhoogte van 9,6m. 

Het goud bij de Beloften Jongens was voor Mattan Broeders met 9,0m en bij de Beloften Meisjes won Liese Gabriel met 8.8m.

Proficiat aan de kampioenen!

 

De volledige uitslag

09/09/2017: Paul Willems verscherpt het wereldrecord met kleine vlaggen

Met een worp van 15m20 hoog verbeterde Paul Willems uit Aalst op 9 september 2017 het wereldrecord vlaggenhoogwerpen met kleine vlaggen op het Weltmeisterschaften im Fahnenhochwerfen kleine Fahne in Karslruhe (D). Het vorige record stond sinds 2010 op naam van de Duitser Bernd Gahr. 

Naast de gouden medaille van Paul Willems brengen ook Tom Meiresonne en Mattan Broeders elk een bronzen medaille mee naar Belgie
Het Weltmeisterschaft im Fahnenhochwerfen is de wedstrijd waar de Duitse variant van het hoogwerpen beoefend wordt. De grootste verschillen zijn dat er met kleine vlaggen gegooid wordt (110cm x 110 cm) en dat er over een meetbaar moet gegooid worden in plaats van tegen een meetbaar.
Vorig jaar brak Michel Renders uit Kraainem er ook al het record in de Alterklasse (+40jaar) met een worp van 13m20.
 
 
 
 
 
 

25/05/2017: Louis François verpulvert het wereldrecord!

Louis François uit Aalst verpulverde het wereldrecord op het Wereldkampioenschap Hoogwerpen op 25 mei 2017 te Kraainem.

Hij veegde het oude record van Paul Willems dat op 13,0m stond van tafel. Het nieuwe record staat op 13,7m. De talrijk opgekomen toeschouwers zagen dat Louis zijn limieten nog niet bereikt heeft. De kans dat hij in de toekomst 14m haalt lijkt reëel.

Ook bij de vrouwen is het wereldrecord gesneuveld. Anne Renders verbeterde haar record met 10cm. De nieuwe tophoogte is nu 9,6m

Bij de beloften Jongens stak 1 deelnemer er met kop en schouders uit. Robbe De Groot won met 11m en liet daarmee de tegenstand ver achter.

Winnaar bij de beloften meisjes was Hannah De Cock. Hannah gooide een knappe 9m

Proficiat aan de kampioenen en aan alle deelnemers met hun resultaten.

De volledige uitslag

louis

Alle records sneuvelden op het BK 2016

Het Belgisch kampioenschap hoogwerpen 2016 was een succes over de hele lijn.

Onder een aangenaam herfstzonnetje streden vlaggenwerpers vanuit het hele land om de nationale titel. De omstandigheden waren zo goed dat heel veel werpers hun persoonlijk record verbeterden. Zowel bij de Heren als bij de Dames werd het absolute hoogte record verbeterd.

Bij de Dames konden Barbara De Beer en Nele Faes nog volgen tot boven de 9m maar Anne Renders (Venkra) won toch nog met voorsprong. De nieuwe belgische kampioene vestigde ook het nieuwe record bij de dames: 9,50m !

Maar liefst 9 werpers haalden 12m bij de Heren! Het was al snel duidelijk dat ook hier het record van Kris De Ridder (12,6m) ging sneuvelen. Uitredend kampioen en topfavoriet Louis Francois faalde op 12,20 en toen ook Kris op 12,7m eruit ging bleven er nog 2 deelnemers over. Tomas Raes lijkt de eeuwige tweede te worden en klokte af op 12,9m. Totaal onverwacht haalde Paul Willems de titel met een nieuw wereldrecord: 13m !

Finale heren

1 Paul Willems 13
2 Thomas Raes 12,9
3 Kris De Ridder 12,5
4 Bastiaan Deknudt 12,4
5 Tom Meiresonne 12,3
6 Piet Callebaut 12,2
7 Reno De Moor 12,1
8 Louis Francois 12,1
9 De Smet Mathias 12

 

Finale dames

1 Anne Renders 9,5
2 Nele Faes 9,2
3 Barbara De Beer 9,1

 

Volledig uitslag

de hoogschikking 

Michel Renders haalt wereldtitel en wereldrecord in Duitsland

Op zaterdag 10 september 2016 behaalde Michel Renders uit Kraainem (Venkra) de titel van 'Weltmeister im Fahnenhochwerfen' (Wereldkampioen vlaggenhoogwerpen) in de Alterklasse (+40 jaar). In het duitse Tauberbishofsheim wierp hij het allerhoogste uit een deelnemersveld van 57 werpers waarvan 7 belgen. Met eenhoogte van 13m20 werd hij niet enkel kampioen, hij brak ook het record in de Alterklasse (+40 jaar).

In de duitse variant van het hoogwerpen wordt met kleinere vlaggen -stok van max 150cm- gegooid en moet het vendel over een meetbaar in plaats van tegen een meetbaar gegooid worden. Hoogwerpers.be vaardigt elk jaar een Belgische nationale selectie af.